Vodič za meraklije: Pet najboljih kafana u Nišu i okolini

Stara srpska jela – uživanje za gurmane

Stara srpska jela – uživanje za gurmane

Kojih pet kafana ne smete propustiti prilikom posete Nišu i okolini? One plene svojim šarmom, atmosferom, merakom i tradicijom i zbog njih se vredi vratiti u lepi grad na Nišavi, bar pet puta!

Za Nišlije, nadaleko poznate meraklije, kafana je uvek bila druga kuća. Nekad nazivana mehana, krčma, danas restoran, uvek je bila mesto gde se ugovaraju poslovi, slavi ljubav ili obeležavaju najznačajniji datumi u životima svakoga od nas. Lični izbor najbolje kafane može biti različit i sigurno je da se mnogi neće složiti sa mojim, ali, ima jedna činjenica koju morate priznati: mnogo je kafana u Nišu, a malo restorana.

Baš zbog toga i nasuprot očekivanom,  započećemo ovaj vodič za meraklije jednim jedinstvenim niškim restoranom.

Restoran „Stambolijski“

Restoran „Stambolijski“ nalazi se u samom centru grada a ušuškan od gradske buke i gužve, sa lepom baštom na ulazu. Prelepa stara kuća sa drvenim elementima, vlasništvo nekadašnjeg niškog trgovca Todora Stambolije po kome je kafana i dobila ime, prvo je što će vam privući pažnju.

kafana-min

Odlučite li da uđete, osvojiće vas topao ambijent rustičnog nameštaja, besprekorna čistoća i blagi zvuci starogradske muzike.

unutra-min

Ako mene pitate, eto razloga za zadržavanje na ručku i „čašici razgovora”, a, ako vam to nije dovoljno, jelovnik restorana „Stambolijski” će vas posebno iznenaditi! Šef kuhinje, g. Saša Mišić, jedan od najpoznatijih srpskih kuvara i tvorac serijala „Paklena kuhinja”, mislio je apsolutno na sve.

Dok će se tradicionalni gurmani sladiti ćevapima i pljeskavicama od visokokvalitetnog domaćeg junećeg mesa ili jagnjetinom ispod sača, za one modernije ili sklonije „gastronomskim istraživanjima” tu su pačji batak sa egzotičnom narandžom ili teletina Sous Vide kuvana u sopstvenim sokovima sa krančom od badema ili lešnika.

Sa veganskom i vegetarijanskom ponudom u jelovniku, širokim izborom morske ribe i uvek svežim kolačima na kojima im mogu pozavideti niške poslastičare, restoran „Stambolijski” zaista zaslužuje svih pet zvezdica kojima je kategorisan. Menadžment restorana trudi se da odgovori potrebama mušterija svih uzrasta pa su prisutni i na društvenim mrežama. Ako se tome dodaju domaći suhomesnati proizvodi koje proizvode u sopstvenoj pušnici i podrška domaćim poljoprivrednim proizvođačima, možemo samo da im poželimo da što pre osvoje Mišelinovu zvezdu!

Da mi se ne naljute oni malo tradicionalniji čitaoci, vodič nastavljamo listom kafana sa uobičajenim srpskim menijem, ne manje ukusnim.

„Nišlijska mehana”

Kafana „Nišlijska mehana” počela je sa radom 9.5 sada već davne 1994. godine. Nalazi se u užem centru Niša, u blizini Filozofskog fakulteta i prve niške gimnazije „Stevan Sremac”, u mirnoj ulici sa puno drveća. Važi za jedno od omiljenih sastajališta Nišlija.

U idiličnom ambijentu u duhu naše narodne tradicije, uživaćete u najukusnijim specijalitetima sa roštilja ili u starim srpskim, već pomalo zaboravljenim jelima. Rebarca na kajmaku, čuveni pileći paketići ili svadbarski kupus i pasulj na tavče u glinenoj posudi neće vas ostaviti ravnodušnim. Uz domaću dunju ili rakiju travaricu koja u sebi ima više od dvadeset trava, uživaćete uz starogradske zvuke odličnog orkestra.

Tradicionalni etno-ambijent „Nišlijske mehane“, Izvor: http://www.mehananis.com

„Biser”

Treća kafana ovog izbora, jedna od najstarijih u Nišu, jeste kafana „Biser”. Nalazi se u samom gradskom jezgru, preko puta gradske opštine.

„Biser” ima četrdesetoogodišnju ugostiteljsku tradiciju, a starije Nišlije ga pamte kao jedno od prvih mesta za okupljanje. Pre renoviranja, „Biser” je bio najpopularnija studentska birtija, sa studentskim cenama, rasklimanim stolovima i polupijanim konobarima. Ipak, ako pitate tadašnje studente, danas uglavnom porodične ljude u kasnim tridesetim ili ranim četrdesetim, zasigurno će vam reći da je to bilo mesto sa najviše šmeka u gradu, gde su provodili najnezaboravnije trenutke svojih studentskih dana.

Danas, nakon renoviranja, „Biser” je zadržao prijatan ambijent sa enterijerom u drvetu, ukusnu hranu i odličan „Biser” bend koji garantuje dobru zabavu uz zvuke stare dobre kafanske pesme sa ovih prostora.

Ako uz to imamo u vidu da ista kafana, iste čuvene gazdarice baba Marte, postoji i u parku Svetog Save  i kod teniskih terena, i obe su, zbog ogromnih bašti, idealne za prekraćivanje letnjih žega, spisak razloga zašto„Biser” svakako vredi posetiti se produžava.

Okolina zlata vredi       

U ovaj „meraklijski vodič” ravnopravno ulaze još dve kafane koje se ne nalaze u samom gradu već u okolini, ali su, bez obzira na to, već dugi niz godina omiljena mesta gastronomskog užitka Nišlija i njihovih gostiju. Kako biste stigli do ovih kafana potreban vam je automobil i malo više vremena, ali užitak koji vas tamo čeka opravdava sav uloženi trud.         

„Brka” ‒ Jelašnica     

Na oko 12 km od Niša, na putu prema Niškoj Banji pa dalje prema Bojaninim vodama i Staroj planini, u selu Jelašnica nalazi se kafana „Brka”.

Ova zgrada ozidana u kamenu, karirani stolnjaci i domaćinska atmosfera neće vas ostaviti ravnodušnim.

Mesto ima nekoliko specifičnosti:

Gazda Brka (Sveta) svakog gosta će lično dočekati i posedeti s njim poput pravog domaćina;

Hrana je domaća, vrhunska (sukana pita, jagnjetina ispod sača, ovčiji sir, Brkin ćevap sa prazilukom, sarmice u vinovom listu i punjene suve paprike), a cene veoma povoljne, niže nego u većini kafana u gradu;

Kafana takođe poseduje i deo za prenoćište (sa dvokrevetnim i trokrevetnim sobama), što omogućava duže zadržavanje uz razgledanje prirodnih lepota Jelašničke klisure i Bojaninih voda. Još jedan interesantan podatak za one koji žele da bar na nekoliko sati pobegnu od posla i stresa, jeste to da u samoj kafani nema signala mobilne telefonije. Po potrebi, možete ga „nahvatati” na putu ili u dvorištu. Kafana je uvek puna i potrebno je rezervisati bar dan unapred, o čemu svedoče brojni pozitivni komentari gostiju.        

„Kamiondžije-kvalitet” ‒ Svrljig

I poslednja na spisku pet najboljih kafana u Nišu i okolini, ali nikako poslednja po tradiciji i kvalitetu jeste kafana „Kamiondžije – kvalitet” u Svrljigu.

Ova tzv. drumska kafana nalazi se pored samog puta Niš—Zaječar, na dvadeset petom kilometru, na samom ulazu u Svrljig. Osnovana još 1980. godine, ubrzo je postala zaštitni znak Svrljiga i pronela njegovo ime mnogo dalje. Specijalitete sa roštilja i pečenja iz ovog kraja probali su mnogi poslovni ljudi, estradni umetnici i političari iz svih krajeva Srbije. Neretko svrate i stranci koji su od svojih poslovnih partnera Srba čuli za ovo carstvo gurmanluka.

Glavna specifičnost ove kafane jeste veličina porcije. Ovde ćete dobiti pljeskavicu od 800 grama, ćevap od 100 grama, a kobasicu i vešalicu od jednog metra! Bukvalno!

Pola porcije dimljene vešalice, tri uštipka i pet ćevapa,
Izvor: http://www.facebook.com/kamiondzijekvalitet.svrljig

Kvalitet mesa kod „Kamiondžija” takođe je posebna priča. Uvek sveže i vrhunskog kvaliteta, meso dolazi iz lične mesare restorana. A ukoliko ne uspete sve naručeno da pojedete, ono što preostane uredno će vam biti spakovano, na insistiranje osoblja. Da ponesete, dok ne poželite da se ponovo vratite u „Kamiondžije-kvalitet”. A poželećete, zasigurno!

Categories: Zanimljivosti | Oznake: , , , , | 9 komentara

Kretanje članaka

9 thoughts on “Vodič za meraklije: Pet najboljih kafana u Nišu i okolini

  1. Nenad

    mrak…
    pa 5 praznih mesta…
    pa onda mozemo da pricamo 🙂

  2. za „Biser“ i „Brku“ neznam, ali ostale stvarno jesu dobre

  3. Draga Marija,
    Ti si prva dobila pohvale u grupi kojoj svi pripadamo- VIII grenracija webnovinara.
    Mi u sali smo se trudili da postavimo pitanja da svima bide lakse i jasnije. Vidim da smo uspeli i da si nas prevazisla u brzini izrade i komletnosti sajta!
    Bravo samo napred!!!!!!
    Puno te pozdravljam,
    druga Marija iz grupe( iza Marka na slici)

    • Nazalost,nisam nastavila da pisem pa zato tek sada vidim ovaj komentar. Blog je ostao na ovom jednom tekstu,bar za sada.Ali,svakako ti mnogo hvala na pohvalama,puno mi znace.Volela bih da bude prilike da svi ponovo saradjujemo. Veliki pozdrav 🙂

  4. Izvini, ali ne mogu da se otmem utisku da si odabir učinila samo od onih kafana koje lično posećuješ. Čak i oni koji samo navrate u Niš, znaju za nekoliko izuzetno dobrih kafana, koje su im nezaobilazno mesto, a na ovom spisku ih, nažalost, nema.

  5. Tormak

    A ,, ORAČ “ ? Ok vaš lični izbor.

  6. Giskela

    Ako vam je do klope onda Dva Jarana U Duvanistu i mali Podrum i klopa i ambijent na Obilicevom Vencu

Postavi komentar

Create a free website or blog at WordPress.com.